Demo veggie koken: receptjes!
Op zaterdag 27 september kwam hobbykok Amadeo langs om zijn beste veggie tips & tricks met ons te delen. Met meer dan tien vegetarische jaren ervaring op de teller nam hij ons mee in zijn wereld vol smaak, inspiratie en slimme hacks.
Na 10+ jaar als veggie heeft Amadeo heel wat watertjes doorzwommen: tofu, kort even gebakken met enkel wat peper en zout. “Het smaakte letterlijk naar niets,” lachte hij. En in de supermarkt? Nauwelijks keuze, laat staan inspiratie.
Fast forward naar vandaag: een wereld van verschil. Het aanbod barst van de plantaardige producten en zijn tofu-creaties zijn geëvolueerd van flauw naar fantastisch. En met Amadeo’s praktische keukenhacks ontdekten we dat veggie koken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, maar juist verrassend lekker en creatief.
Op populaire aanvraag delen we hieronder de receptjes die we klaarmaakten:
- Veggie gehaktballetjes
Voeg toe in een mengkom:
- Beyond gehakt
- Fijn gehakte peterselie
- Gerookte paprika
- Cayennepeper
Meng alles en rol tot balletjes
Bak in de pan met een beetje olie.
Serveertip: heel lekker bij pasta of gewoon zo als hapje met wat cocktailsaus
- Poké Bowl
De basis van een poké bowl is meestal rijst. Wij gebruikten hiervoor onze handige rijstkoker.
De topping hangt af van wat je zelf lekker vindt (of wat je toevalling op dat moment in huis hebt). Amadeo snipperde wat ajuin fijn, sneed komkommer en raspte een wortel.
Ook de saus is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Amadeo gebruikte de sweet chilli mayo die te vinden is in Albert Heijn. Hij werkte de bowl af met wat gefrituurde ajuintjes en lenteui.
Als ‘speciallekes’ in de bowl maakte hij tofu, kikkererwten en aardappelpartjes in de airfryer:
TOFU
Marineren naar smaak met:
- Teriyaki saus
- Gerookte paprika
- Maïzena
- Cayennepeper
- (Gerookte) look
- Een klein beetje olijfolie
10 minuten in de airfryer.
Nadien voegde Amadeo naar smaak nog wat Teriyaki-saus toe aan de tofu.
KIKKERERWTEN
Kruiden naar smaak met:
- Gerookte paprika
- (Gerookte) look
- Cayennepeper
- Een klein beetje olijfolie
10 minuten in de airfryer
AARDAPPELPARTJES
Kruiden naar smaak met:
- Gerookte paprika
- (Gerookte) look
- Cayennepeper
- Een klein beetje olijfolie
20 minuten in de airfryer
- Veggie martino
Het recept voor de veggie martino was gebasseerd op dit recept van Sandra Bekari:
- Veggie stoofvlees
De vegan stoverij kwam van BeVegan. Je vindt het hier. In plaats van seitan gebruikte Amadeo Beyond Steak. Test gerust zelf eens uit wat je het best vindt.
Amadeo voegde geen suiker toe maar koos voor een eerder pikant en kruidig stoofpotje. Opnieuw te beslissen naar smaak.